• Deň Rómov- dokumentárny film Jozefa Banyáka- Pieseň nad vetrom
          • Deň Rómov- dokumentárny film Jozefa Banyáka- Pieseň nad vetrom

          • Pri príležitosti dňa Rómov si žiaci piateho ročníka pozreli dokumentárny film Jozefa Banyáka- Pieseň nad vetrom, ktorý im pútavou formou priblížil  rómsku literatúru. 

            Rómska literatúra nemá dlhú históriu, pretože slovesná kultúra sa v rómskych komunitách po stáročia šírila najmä ústnym podaním. Na Slovensku je popri Elene Lackovej priekopníkom rómskej literatúry Dezider Banga, ktorý bol na tomto poli dlhé roky osamelým bežcom. Našťastie, v posledných rokoch sa výrazne rozšíril okruh spisovateľov a básnikov, ktorí sa hlásia k rómskemu pôvodu. Viacerí z nich vytvorili neformálnu skupinu RÓMSKY LITERÁRNY KLUB (ROLIK), kde majú možnosť intenzívnejšie rozvíjať svoju tvorbu a pravidelne ju publikovať. Dokumentárny film PIESEŇ NAD VETROM formou drobných portrétov rómskych básnikov a spisovateľov zachytáva historický proces etablovania sa rómskej literatúry v našej spoločnosti. (autor popisu: Mgr. E. Boberová)

        • Deň Rómov
          • Deň Rómov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Rómov.

            8. apríl je celosvetovo považovaný za Medzinárodný deň Rómov.  Je to deň kedy si nielen sami Rómovia, ale aj my ostatní, pripomíname význam a bohatosť rómskej kultúry, tradícií a dejín Rómov. Je to priestor pre všetkých nás, aby sme si okrem iného o niečo viac uvedomili, že Rómovia sú už po stáročia integrálnou súčasťou našej krajiny, že rómska kultúra a tradície tvoria neoddeliteľnú súčasť našich spoločných kultúrnych hodnôt a kultúrneho dedičstva Slovenska.

            Hymna

            Rómska verzia                                                                         

            Geľom, geľom, lungone dromenca,
            Malaďiľom bachtale Romenca.
            Aj, Romale, aj čhavale.
            Aj, Romale, aj čhavale.

            Aj, Romale, khatar tumen aven?
            Le cerhenca, bachtale dromenca?

            The man esas bari famiľija,
            Murdarďa la e kaľi legija.

            Aven manca sa lumake Roma
            Kaj phuterde le Romenge droma.

            Ake vrjama – ušťi Rom akana
            Amen chuťas the mištes keraha.
            Aj Romale, aj čhavale,
            Aj Romale, aj čhavale.

             

            Slovenská verzia

            Šiel som, šiel som

            Šiel som, šiel som, dlhými cestami
            Stretol som  sa so šťastnými Rómami.

            O, Rómovia, o chlapci,
            O, Rómovia, o chlapci,

            O, Rómovia, odkiaľ  prichádzate?
            So  stanmi, po šťastných cestách?

            Aj ja som mal  veľkú  rodinu.
            Zabila ju  čierna légia.

            Poďte so  mnou, Rómovia celého sveta.
            Kde sa otvorili  cesty Rómom.

            Teraz  je tá  chvíľa – povstaň človeče
            Vyskočíme a bude dobre.
            O, Rómovia, o chlapci,
            O, Rómovia, o chlapci.

             

            Rómska vlajka

            Rómska vlajka je vlajka národa, ktorá nemá charakteristiku územia, na ktorom platí, lebo nereprezentuje štát, ale ľudí bez zadefinovaných hraníc.
            Tvoria ju dva vodorovné pruhy: modrý a zelený, na pozadí a v strede v popredí je umiestnené červené vozové koleso so šestnástimi ihlicami.

            Symbolika:

            Zelený pruh v spodnej polovici symbolizuje prírodu, zem, plodnosť, konkrétne aspekty života. Nad ním modrý pruh predstavuje oblohu, slobodu, duchovno, všetko, čo je večné. V strede je umiestnené červené vozové koleso so šestnástimi ihlicami symbolizuje nielen voz karavánu kočovných Rómov, cestovanie, rast a pokrok, ale aj odkaz, ktorým sa Rómovia symbolicky prihlásili k svojej pravlasti, odkiaľ sa presúvali už v 9. storočí (Na vlajke Indie je čakra, ktorá má 24 ihlíc, ako má deň hodín). (autor popisu: Mgr. J. Popovičová)

        • Vitaj Jar
          • Vitaj Jar

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vitaj Jar.

            Čo to, čo to, čo sa to deje? Slniečko sa na nás smeje.

            Púpavy rozkvitli, vtáci sa smejú, motýle si na slnku krídelká hrejú.

            Jar je čarovné obdobie plné pestrých farieb, zmien počasia a odoznievajúcou zimou, ktorá prináša do našich príbytkov energiu a teplé slniečko. Aj tohto roku nám jarná príroda ponúkla množstvo nádherných pestrých krás. Obdobie tohtoročnej jari sme si spolu so žiakmi C variantu našej špeciálnej základnej školy spríjemnili jarným tvorením, ktoré nám zútulnilo priestory našich tried. Pochvala patrí predovšetkým šikovným žiakom, ktorí za pomoci svojich učiteľov pomáhali vytvoriť svoju vlastnú predstavu o jari krásnymi jarnými výtvormi. (autor popisu: Mgr. A. Dreňková)

          • OBNOVENIE VYUČOVANIA

          • Vážení rodičia,

            oznamujem Vám, že na základe usmernení Okresného úradu v Košiciach prechádzame dňom 01.03.2021 z dištančnej na prezenčnú formu vyučovania vo všetkých ročníkoch.

             

                                                                                                                          PaedDr. Ján Skyba

                                                                                                                        poverený riaditeľ školy

             

        • Česko- slovenský projekt - Záložka do knihy spája školy 11. ročník
          • Česko- slovenský projekt - Záložka do knihy spája školy 11. ročník

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Česko- slovenský projekt - Záložka do knihy spája školy.

            Naša škola sa aj tento rok  zapojila do 11. ročníka česko – slovenského projektu Záložka do knihy spája školy: Radosť z čítania ukrytá vo veršoch básní alebo v próze. Slovenská pedagogická knižnica ho organizuje v spolupráci s Knižnicou Jiřího Mahena v Brne.

            Keďže sa do projektu zapájame pravidelne, žiaci ho už poznajú. Na hodinách výtvarnej výchovy sa žiaci snažili využitím rôznych techník vymyslieť a vytvoriť záložku do knihy, ktorá by potešila alebo inšpirovala žiakov našej partnerskej školy, ktorou bola tento rok Spojená škola internátna  v Humennom. Všetci účastníci zapojili svoju fantáziu a svoje zručnosti, aby vytvorili pekné ale aj úsmevné záložky.

            Zapojenie sa do projektu bolo pre nás príjemným spestrením vyučovania  Žiaci mali možnosť prezentovať sa svojou prácou pred žiakmi , poslať darčekový pozdrav svojim rovesníkom v inej škole. Zároveň si pripomenuli význam kníh v ich živote, porozprávali sa o svojich obľúbených knihách a tiež o tom, koľko múdrosti je možné do nich ukryť.

            Zároveň žiakov veľmi potešili záložky od ich kamarátov z Humenného, ktoré sme si rozdali a používajú ich vo svojich čítankách. (autor popisu: Mgr. E. Boberová

          • OBNOVENIE VYUČOVANIA

          • Vážení rodičia!

            Poverený riaditeľ školy oznamuje, že na základne rozhodnutia  (2020/18529:1-A1810)  ministra školstva, vedy, výskumu a športu podľa § 150 ods. 8 zákona 4. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov s účinnosťou od 10 novembra 2020 t. j. utorok, Špeciálna základná škola Sobrance, Tyršova 1 obnovuje školské vyučovanie v piatom až desiatom ročníku.

            Nakoľko tento týždeň u nás prebieha riaditeľske voľno, tak všetci žiaci prípravného až desiatého ročníka nastúpia do školy 10. novembra. 2020 t.j. utorok.

                                                                                         

                                                                                                                          PaedDr. Ján Skyba

                                                                                                                       poverený riaditeľ školy

             

        • Otvorenie školského roka 2020/2021
          • Otvorenie školského roka 2020/2021

          • Do galérie Otvorenie školského roka 2020/2021 boli pridané fotografie.

            Čas letných prázdnin a nekonečne dlhej karantény sa dnešným dňom definitívne skončil. Otvorili sme nový školský rok 2020/2021 v "rúškovom" prevedení. Sme oddýchnutí, plný krásnych zážitkov a nových skúseností. No i ten najpútavejší román má svoj začiatok a má aj koniec. A tak, aj my učitelia, aj Vy, milí naši žiaci, sa po tomto dlhom čase znova stretávame. Začína nový školský rok a my veríme, že bude naplnením našich predsavzatí a plánov do budúcnosti, aj keď to bude za prísnych hygienických opatrní, na ktoré sme si museli posledné mesiace zvykať.

            Pre väčšinu z nás je tu všetko okolo  v priestoroch našej školy dobre známe a už sa tešíme na krásne príbehy a zážitky z prázdnin, ktoré si dychtivo vyrozprávame.

            Samozrejme, nemôžeme zabudnúť na Vás, milí naši prípravkári, ktorí vstupujete do týchto krásne vyzdobených priestorov školy po prvýkrát.

            Verím, že tu nájdete nových kamarátov a naučíte sa veľa, preveľa nových vecí. (autor popisu: Mgr. A. Dreňková)

          • ORGANIZÁCIA A PODMIENKY VÝCHOVY A VZDELÁVANIA

          • ŠZŠ, Tyršova 1, Sobrance od 1. júna 2020

            Ministerstvo školstva umožnilo otvorenie prípravného až desiateho ročníka ŠZŠ za prísnych hygienických podmienok kvôli prevencii nákazy COVID-19.

            Na základe vykonaného prieskumu ohľadne záujmu navštevovať ŠZŠ Tyršová 1, Sobrance sa škola od 1. júna otvára a to bez Školského klubu detí.
            Vyučovanie bude prebiehať v čase od 7:00 do 16:00 hod.

             

            Organizácia a podmienky:

            Zákonný zástupca:
            • Zodpovedá za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri príchode žiaka do špeciálnej základnej školy a pri odchode žiaka zo špeciálnej základnej školy (nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk)
            Zabezpečí pre svoje dieťa každý deň dve rúška a papierové jednorazové vreckovky
            Dodržiava pokyny riaditeľa školy, ktoré upravujú podmienky prevádzky konkrétnej špeciálnej základnej školy do konca školského roku 2019/2020
            Predkladá pri prvom nástupe žiaka do špeciálnej základnej školy, alebo po každom prerušení dochádzky žiaka do špeciálnej základnej školy v trvaní viac ako tri dni, písomné vyhlásenie o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie (vyhlásenie obdržíte pri nástupe vášho dieťaťa do školy) 
            • V prípade, že u dieťaťa je podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID_19, bezodkladne o tejto situácii informuje príslušného vyučujúceho a riaditeľa školy. Povinnosťou zákonného zástupcu je aj bezodkladne nahlásenie karantény, ak bola dieťaťu nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym hygienikom. Za týchto podmienok je dieťa zo školy vylúčené.

             

            Opatrenia kvôli prevencii nákazy COVID-19:
            1. Sprevádzajúce osoby (rodičia, príbuzní)  sa vo vnútorných priestoroch školy nepohybujú
            2. Pri vstupe do školy žiaci prechádzajú ranným zdravotným filtrom (meranie teploty žiakom, dezinfekcia rúk dezinfekčným prostriedkom)
            3. Zákonný zástupca vyplní a odovzdá pri prvom nástupe žiaka do špeciálnej základnej školy alebo pri každom prerušení dochádzky v trvaní viac ako tri dni písomné vyhlásenie o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenia
            4. Žiak nosí so sebou aj druhé rezervné rúško
            5. Žiak po príchode do ŠZŠ a prezutí si následne odchádza umyť ruky mydlom
            6. Žiak nosí rúško všade vo vnútorných priestoroch ŠZŠ, okrem svojej skupiny-triedy, miestnosti v interných a externých priestoroch školy
            7. Stravovanie bude zabezpečené bežným spôsobom, pri dodržiavaní prísnych hygienických pravidiel
            8. Ak žiak v priebehu dňa bude vykazovať príznaky nákazy COVID-19, budú kontaktovaní zákonní zástupcovia, ktorí ho okamžite vyzdvihnú
            9. Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest) nesmie vstúpiť do priestorov ŠZŠ.

             

             

                                                                                                                     PaedDr. Ján Skyba

                                                                                                                  poverený riaditeľ školy    

             

          • Informácia o hodnotení žiakov za II.polrok šk. r. 2019/2020

          • Záverečné hodnotenie  žiakov v čase mimoriadnej situácie spôsobenej prerušením vyučovania v školách v školskom roku 2019/2020

            Usmernenie povereného riaditeľa školy

            Uvedené usmernenie k hodnoteniu žiakov vychádza z:

            Usmernenia MŠVVaŠ SR na hodnotenie žiakov základných škôl a stredných škôl v čase mimoriadnej situácie, spôsobenej prerušením vyučovania v školách v školskom roku 2019/2020 zo dňa 20.4.2020 a tiež z Usmernenia k obsahu a organizácii vzdelávania žiakov základných škôl počas mimoriadneho prerušenia školského vyučovania v školách v školskom roku 2019/2020 zo dňa 28.4.2020.

            Mimoriadna situácia, zapríčinená prerušením vyučovania v školách od 16.3.2020, pretrváva aj v prípade, že by vyučovanie v školách bolo obnovené ešte pred ukončením školského roka, t. j. pred 30.6.2020.

             Základné princípy hodnotenia žiakov v čase prerušeného vyučovania v školách:

             · zabezpečiť spravodlivosť pri hodnotení každého žiaka rešpektovaním individuálnych podmienok na domácu prípravu a dištančné vzdelávanie,

             · sústrediť pozornosť na poskytovanie slovnej spätnej väzby,

            · akceptovať jedinečnosť podmienok žiakov na vzdelávanie.

             

            1. Záverečné hodnotenie nižšie uvedených predmetov bude realizované formou slovného hodnotenia (stupňami viď bod 3):

            Žiaci vzdelávaní vo variante A:

            Prípravný ročník:

            · Rozvíjanie grafomotorických zručností

            · Matematika

            · Vecné učenie

             

            1. - 4. ročník:

            · Slovenský jazyk a literatúra

            · Matematika

            · Vecné učenie

             

            5. – 9. ročník:

             · Slovenský jazyk a literatúra

            · Matematika

             

            Pri celkovom hodnotení sa budú vo výraznej miere zohľadňovať výsledky žiaka nadobudnuté počas riadneho vyučovania v školskom prostredí.

             

            Žiaci vzdelávaní vo variante B:

             1.– 10. ročník:

            · Slovenský jazyk a literatúra

            · Matematika

            · Vecné učenie

             

            Pri celkovom hodnotení sa budú vo výraznej miere zohľadňovať výsledky žiaka nadobudnuté počas riadneho vyučovania v školskom prostredí.

             

            Žiaci vzdelávaní vo variante C:

             · Rozvíjanie grafomotorických zručností

             · Matematika

             

            Pri celkovom hodnotení sa budú vo výraznej miere zohľadňovať výsledky žiaka nadobudnuté počas riadneho vyučovania v školskom prostredí.

             

            2. Ostatné predmety, ktoré boli pôvodne klasifikované, avšak podmienky v čase prerušeného vyučovania mu neumožňujú naplniť ciele predmetu kvalitnou plnohodnotnou realizáciou, budú neklasifikované - absolvoval(a). Ide hlavne o výchovy; v 5.-9. ročníku A variantu o niektoré prírodovedné a humanitné predmety, edukácia ktorých je náročná na využitie názorných pomôcok, využitie audio vizuálnej techniky, interaktívnych špeciálnopedagogických pomôcok, modelov, demonštrovaní; u žiakov s ťažkým alebo hlbokým stupňom MP a pre žiakov s AUT, predmety, u ktorých je samotná spätná väzba od žiakov niekedy nemožná alebo je náročná a to vzhľadom k ich individuálnym osobitostiam a diagnózam.

             

            3. V čase mimoriadnej situácie môže byť žiak hodnotený len stupňami:

            dosiahol veľmi dobré výsledky,

            dosiahol dobré výsledky,

            dosiahol uspokojivé výsledky,

            nemôže byť zo žiadneho predmetu hodnotený stupňom dosiahol neuspokojivé výsledky, t. j. nemôže opakovať ročník.

             

             4. V čase mimoriadnej situácie môžu žiaci, ktorí v 1. polroku dostali známku nedostatočnú z dvoch a viac predmetov alebo boli neklasifikovaní, môžu absolvovať komisionálne skúšky najneskôr do 31.8.2020.

             

            5. Po absolvovaní posledného ročníka vzdelávacieho programu pre žiakov s mentálnym postihnutím získajú žiaci primárne vzdelanie aj s doložkou: „Žiak získal primárne vzdelanie.“ V prípade, že by žiakovi posledného ročníka z objektívnych príčin hrozilo opakovanie ročníka, bude mu určený termín na preskúšanie pred začiatkom nasledujúceho školského roka.     

             

             

                                                                                                        PaedDr. Ján Skyba

                                                                                                     poverený riadiiteľ školy                         

        • Dôležitý oznam č. 2:
          • Dôležitý oznam č. 2:

          • Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR v dôsledku ohrozenia života a zdravia detí, žiakov alebo zamestnancov škôl a školských zariadení na základe rozhodnutia hlavného hygienika a záverov Ústredného krízového štábu, ktoré je zapríčinené šírením respiračného ochorenia vyvolaného novým koronavírusom COVID-19 prerušuje aj naďalej vyučovanie na školách a školských zariadeniach v období od 30.marca 2020 do odvolania.

            Vzdelávanie detí a žiakov zabezpečíme už v blízkych dňoch prostredníctvom pracovných listov vypracovaných jednotlivými učiteľmi, ktoré odovzdá koordinátor mesta Sobrance v príslušnej rodine. Na našej stránke školy budeme priebežne zverejňovať zaujímavé videá, odkazy na náučné relácie, rozprávky, piesne, hudobno-pohybové hry a podobne v sekcií Zábavné učenie.  Prihliadali sme aj na možnosti a podmienky žiakov, a preto sa bude vzdelávanie uskutočňovať prevažne hravou formou. Chceme, aby sme tieto nudné a nepríjemné dni spríjemnili deťom ale aj rodičom, tak sa bavte ;-)

             

            O nasledujúcich opatreniach a nariadeniach Vás budeme priebežne informovať a aktualizovať ich na stránke školy.

        • Dôležitý oznam:
          • Dôležitý oznam:

          • Vedenie školy oznamuje, že v súlade s pokynmi a nariadeniami Ústredného krízového štábu SR a usmernením ministerky školstva, vedy, výskumu a športu SR podľa ustanovenia § 3 ods. 8 vyhlášky č. 231/2009 Z. z. Ministerstva školstva SR,  v dôsledku ohrozenia života a zdravia detí, žiakov alebo zamestnancov škôl a školských zariadení, ktoré je zapríčinené šírením respiračného ochorenia vyvolaného novým koronavírusom COVID-19 prerušuje vyučovanie na školách a školských zariadeniach v období od 16. marca 2020 (pondelok) do 27. marca (piatok) 2020 vrátane.

             

            Deti majú ostať doma, nechodiť po výletoch a nebyť v kolektíve.

            Je to karanténa, nie prázdniny !!!

             

            O nasledujúcich opatreniach a nariadeniach Vás budeme priebežne informovať a aktualizovať ich na stránke školy.

                                                                      

             

        • Oznam - Chrípkové prázdniny
          • Oznam - Chrípkové prázdniny

          • Poverený riaditeľ školy oznamuje, že na základe konzultácie s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Michalovciach, prerušuje výchovno-vzdelávací proces od 06. februára 2020 (štvrtok) do 07. februára 2020 (piatok),  z dôvodu chrípkového ochorenia žiakov.

            Vyučovanie bude pokračovať v pondelok  10. februára 2020.

        • Karneval
          • Karneval

          • Do galérie Karneval boli pridané fotografie.

            Dňa 31.januára sa v školskej jedálni konal karneval. Tejto slávnosti sa zúčastnili žiaci prvého stupňa, ktorí sa na tento deň poctivo pripravili. Spolu s pani učiteľkami si vyrobili karnevalové masky podľa vlastnej fantázie. Ako to už býva, na karnevale sa tancovalo, súťažilo, smialo a zabávalo. Každú masku porota odmenila sladkou odmenou. (autor popisu: Mgr. M. Pochaničová)

        • O troch grošoch
          • O troch grošoch

          • Do galérie O troch grošoch boli pridané fotografie.

            Dňa 22.01.2020 sa uskutočnilo čítanie rozprávky „ O troch grošoch“. Akcia bola realizovaná v rámci Finančnej gramotnosti. Žiaci si vypočuli rozprávku a pomocou cielených otázok si osvojili zručnosť narábať s  financiami. S peniazmi súvisela aj ďalšia aktivita – výroba najzaujímavejšej mince. Žiaci vyrábali mince podľa vlastnej fantázie a lepili ich do pokladničky ktorú si pred tým vyfarbili. (autor popisu: Mgr. J. Timočková)

        • Vianočná besiedka
          • Vianočná besiedka

          • Do galérie Vianočná besiedka boli pridané fotografie.

            Dňa 19.12.2019 sa v jedálni našej školy konala Vianočná besiedka. Žiaci jednotlivých tried mohli ukázať, čo si pre svojich spolužiakov pripravili. Odzneli básne, piesne a nechýbali ani tance, ktoré nás svojimi rytmami rozhýbali na stoličkách. Záver vystúpenia sa niesol príbehom o Snehulienke a siedmich trpaslíkoch, prostredníctvom ktorého sme sa ocitli v známej rozprávke. Diváci odmenili účinkujúcich svojím potleskom a všetci sme si odniesli z tohto dňa krásne zážitky. (autor popisu: Mgr. Jana Serečunová)

        • Vianočné fotenie
          • Vianočné fotenie

          • Do galérie Vianočné fotenie boli pridané fotografie.

            Predtým ako sme sa všetci rozišli  na vianočné prázdniny, spravili sme si na pamiatku spoločné fotografie tried spolu so svojimi triednymi učiteľkami. Ako fotokútik nám poslúžila naša krásna vianočná výzdoba na chodbe, ktorá nám celý december pripomínala blížiace sa sviatky. Takto nám ostala pekná spomienka aj v podobe fotografií, ktoré si môžu pani učiteľky vytlačiť a skrášliť svoje triedy. Celý deň vládla dobrá nálada, deti ochotne pózovali s rekvizitami pred objektívom fotoaparátu ako v pravom ateliéri. (autor popisu: Mgr. J. Serečunová)

        • Daruj knihu na Vianoce
          • Daruj knihu na Vianoce

          • Do galérie Daruj knihu na Vianoce boli pridané fotografie.

            V rámci podpory čítania žiakov našej školy sme v predvianočnom období pripravili milú akciu, burzu starých kníh s názvom: Daruj knihu na Vianoce . Táto burza sa uskutočnila vďaka podpore učiteľov našej školy, ktorí venovali svoje knihy. (autor popisu: Mgr. E. Boberová)